Увага!

 

Африканська чума свиней

 

Африканська чума свиней — контагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Африканська чума свиней проявляється як епізоотія й характеризується високими захворюваністю, смертністю й летальністю (98— 100%), передусім у свіжих вогнищах хвороби.

Це одна із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов’язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються домашні свині. Основний шлях передачі збудника — це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, а також — предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи. Зараження можливе також респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси зара¬жених аргасових кліщів, що є переносниками і ре¬зервуаром вірусу, в організмі яких він зберігається роками. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції — продукти забою заражених свиней (м’ясо, м’ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об’єктів (бойні, склади, холодильники).  Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці — до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) — всього лиш консервує збудника. Продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування.

Вірус африканської чуми  свиней характеризується вираженою варіабельністю вірулентних властивостей, високостійкий до факторів зовнішнього середовища: зберігає життєздатність в діапазоні рН від 4 до 10, тривалий час — від тижнів до місяців — зберігається в продуктах і субпродуктах свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням). У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин — до 155 днів, копченій шинці  до 5 місяців,у гною — до 3 місяців.

 

Ознаки хвороби

 

Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток — проявляє неспокій або ж, навпаки, постійно лежить).

Клінічні ознаки проявляються коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, спрага), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшністю (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах).

Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи.

Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає  майже 100 %.

Звертаємо увагу всіх громадян, які утримують свиней в особистих приватних господарствах, на дотримання головних принципів біобезпеки:

  1. Корми, які містять складові тваринного походження, потрібно піддавати обов’язковій термічній обробці.
  2. Для догляду за твариною слід мати окремий одяг і продезінфіковане взуття.
  3. Якщо людина може перенести збудника, то й щур, і кліщ можуть його перенести. Слід унеможливити доступ гризунів і комах до годівниць свиней і власне свиней.
  4. Для обробки реманенту й інструментів по догляду за тваринами можна використовувати побутові дезінфектанти.
  5. Недопущення купівлі продуктів тваринного походження в місцях стихійної торгівлі.

Про випадки загибелі свиней чи виникненні підозри на їх захворювання АЧС необхідно терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини. Також, виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини.

 

 

Управління Держпродспоживслужби в Знам’янському районі.