Контроль суб’єктами господарювання за охороною праці під час зернозбиральних робіт

 

Забезпечення дотримання посадовими особами та працівниками суб’єктів господарювання в аграрному секторі економіки вимог Закону України «Про охорону праці», Правил охорони праці у сільськогосподарському виробництві та інших законодавчих та нормативно — правових актів з охорони праці — першочерговий обов’язок керівників господарств при проведенні організаційно-профілактичних заходів для недопущення випадків травмування працюючих при виконанні зернозбиральних робіт.

Для цього, в першу чергу, необхідно тримати на контролі:

  • проведення інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які беруть участь у жнивній кампанії;
  • допуск до роботи на тракторах та комбайнах механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії;
  • заборону допуску до роботи працівників в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, хворих, а також тих, що не відпочили протягом встановленого законодавством часу;
  • обладнання на полях місць відпочинку та вживання їжі працівників, майданчики для зберігання техніки та паливно-мастильних матеріалів;
  • реєстрацію та проходження обов’язкового технічного контролю зернозбиральних комбайнів та іншої сільськогосподарської техніки;
  • огородження всіх обертових частин сільськогосподарських машин і механізмів, зерноочисних машин;
  • очищення бункерів, проведення технічного обслуговування та ремонт комбайнів тільки при неробочому двигуні;
  • укомплектування робочих місць, тракторів та зернозбиральні комбайни медичними аптечками першої допомоги та протипожежним інвентарем;
  • забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з існуючими нормами;
  • проведення медичних перед — та після рейсових оглядів водіїв;
  • недопущення до експлуатації трактори, що не обладнані електростартерним запуском двигуна та з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі;
  • встановлення на території підприємства знаків обмеження швидкості руху, покажчиків та схем розташування об’єктів, будівель та споруд із зазначенням маршруту руху;
  • розроблення та затвердження схеми руху сільськогосподарської техніки на полях;
  • проведення перевірки акредитованими лабораторіями опори ізоляції та контурів захисного заземлення на зернотоках та зерноскладах;
  • дотримання особами, які працюють на скиртуванні соломи всіх вимог безпеки при виконанні робіт на висоті, декларування даного виду робіт;
  • забезпечення працівників страхувальним знаряддям, засобами сигналізації під час скиртування.

Також доцільно звернути увагу на справність обладнання електроустановок, електроприладів та агрегатів, недопущення провисання електропроводів та кабелів нижче 2 метрів від землі, справність дротів та заземлення зварювальних установок тощо.

Керівникам підприємств необхідно усвідомити про відповідальність за безпеку працюючих, а працюючим виробити розуміння, що порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці — це прямий шлях до виробничої травми чи професійного захворювання.

За порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності згідно із законом.

 

Управління агропромислового

розвитку райдержадміністрації